Timentor Mindset 5 időgazdálkodási személyiségtípus

5 időgazdálkodási személyiségtípus

5 időgazdálkodási személyiségtípus post thumbnail image

Időgazdálkodási személyiségtípusok

Te melyikben ismersz magadra?

Életünk során sokféle időgazdálkodási személyiségtípust veszünk fel. Gyakran előfordul, hogy egy napon belül is többféle szerepben vagyunk. Teljesen máshogy viselkedünk munkában, otthon a családunkkal, baráti társaságban vagy akár sportolás közben. Ez nem csak a személyiségünkre igaz, hanem arra is, hogy az időnkkel hogyan bánunk. Készítettem egy rövid, összefoglalót, amiben talán te is megtalálod magad. 

Az idő mártírok

Annak ellenére, hogy ők folyamatosan arról panaszkodnak, hogy “nincs idejük”, mégis tele van a naptáruk olyan tevékenységekkel, amiket másokért csinálnak. Ha bárki szívességet kér tőlük, azonnal ugranak és inkább azzal foglalkoznak, minthogy befejeznék az aktuális feladatot. 

A vad halogatók

Vannak olyan emberek, akiket kifejezetten felvillanyoz, ha közeleg egy határidő. Sőt, sportot űznek abból, hogy az adrenalin szintjük magas legyen a határidő közelsége miatt, de a feladat is elkészüljön. Ők azok, akik a feladatokat nem csupán lustaságból halogatják, hanem azért, hogy megvizsgálják meddig tudják feszíteni a húrt! Ha tudni akarod mi megy végbe egy halogató fejében és tudsz angolul, kattints az alábbi gombra!

Az alultervezők

Ők azok, akik minden feladatra azt mondják, hogy “hah, ez semmiség, egy perc és kész”. Aztán órák múlva még mindig a feladat felett görnyednek, mert egyszerre akartak minden “egyperces” feladatot megoldani. Állandó késésben vannak, mert későn indultak, vagy dugóban ültek. 

A mindent “is” megcsinálók

Már majdnem irigylésre méltó, hogy az ilyen típusú szorgos kis méhek mennyi munkát meg tudnak csinálni egy nap alatt! Az idő nekik egy játék, amit úgy tudnak megnyerni, ha a lehető legtöbb dolgot meg tudják csinálni egy nap alatt. A mennyiség előbbre való a minőségnél. Lételemük a listázás, ami mindig segít nekik, hogy az adott feladat alatt már azon agyaljanak, hogyan fogják megcsinálni a következőt.

Az elköteleződés-fóbiások

A szabadon szárnyalók, akik számára a tervezés inkább földhöz kötés, mint segítség. Attól tartanak, hogy valamiről lemaradnak, vagy nem tudnak kiteljesedni, ha nincs meg a teljes szabadságuk az idejük felett. Gyakran hivatkoznak arra, hogy megfelelő “állapotba”, “hangulatba” kell kerülniük, hogy megcsináljanak bizonyos feladatokat.

Nem baj, ha ilyen vagy!

Ha már be tudod ismerni magadnak, hogy valamelyik igaz rád, már sokat léptél előre! Az időddel való hatékony gazdálkodás ott kezdődik, hogy megismered önmagad és megtalálod azokat a megoldásokat, amik számodra hatékonyak és boldoggá tesznek. Ha abból indulunk ki, hogy az élet összes területének kapcsolódása van az időhöz, csak rajtad múlik, hogy ez a te Achilles-inad lesz vagy a szupertitkos fegyvered. Mindegy hogy ki vagy, és hogy mit csinálsz, az, hogy mivel töltöd az idődet meghatározza azt, hogy milyen életet élsz. Dönts okosan!

 

Üdv:

Stipi 

Utóirat

Ha úgy döntenél, hogy a saját kezedbe vennéd az irányítást, az első lépéseket meg tudom neked adni egy remek közösségben.

 

Keresd fel az időgazdálkodási facebook csoportomat és vesd bele magad a tanulásba! 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük