Timentor Halogatást legyőző technika ALPEN módszer – Naptervezés egyszerűen

ALPEN módszer – Naptervezés egyszerűen

ALPEN módszer – Naptervezés egyszerűen post thumbnail image

Naptervezés egyszerűen

ALPEN módszer 

Felejtsd el a halogatást, köszöntsd az új barátodat, az ALPEN módszert!

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a módszer német eredetű – talán a nevéből, hangzásából már te is gyanítottad. Abban segít, hogy a napi teendőidet egy rendszer alapján könnyen és gyorsan tudjad összetenni a napod elején.

 

Az ALPEN egy akroníma, tehát a módszer leírása magában a névben is benne van, kezdőbetűkkel. Ezek egyben az egyes lépések is, amiket egymás után kell megtenned, hogy sikeresen tudjad alkalmazni. A módszer 10-15 percet vesz igénybe naponta, gyakorlottságtól függően!

 

Nézzük hát, hogy mi is az az ALPEN módszer! 

A

vagyis Aufgabe (mondtam, hogy német eredetű). A tevékenységeket kell ebben az első lépésben figyelembe venni! Bármi, ami a tervezett nappal kapcsolatos, írd össze! Nem szükséges semmilyen rendezési elv, csak szórd egybe az összes teendődet, amit el kell végezned!

L

vagyis Lange. Ha a tevékenységlistával megvagy, akkor a következő feladatod, hogy meghatározd az egyes feladatok mennyi időt fognak felemészteni! Levinni a szemetet? 5 perc! Bepakolni a mosógépbe? 3 perc! Olvasni? 1 óra! Mindennek legyen meg az időkerete!

P

vagyis Pufferzeit. Ha azon erőlködünk, hogy a napunk minden egyes pillanatát meg akarjuk tervezni, akkor egyrészt teljesen feszültek leszünk, másrészt körülbelül 20% csúszásban leszünk nap végére. Ezért érdemes – és kell is – minden tevékenységre “buffert”, plusz időt rászámolni! Te se hagyd ki ezt a lépést! Izgalmas a könyv, amit olvasol? Egy órát terveztél? Legyen inkább másfél!

E

vagyis Endscheidungen. Most ott tartasz, hogy van egy rakat tevékenységed, időkkel, de nem tudod még a sorrendet! Mi alapján fogod eldönteni, hogy mit fogsz csinálni és mit nem? Naná, hogy a fontosság! Jelöld meg magadnak a nagyon fontos feladatokat, amiket mindenképpen el kell végezned! Az összes az lett? Nem vagy egyedül! Nézd meg, hogy milyen feladatokat tudsz ledelegálni, és add is át ezeket! Ki akarod takarítani a házat holnap? Fél napod rámegy? Delegáld le egy takarítócégnek és máris van fél napod, amit az üzletedre fordíthatsz!

N

vagyis Nachkontrolle. A legizgalmasabb dolog az egész módszerben! A nap folyamán, amikor valamivel végzel, pipáld ki, satírozd át, tépd ki, mindegy! A lényeg, hogy lásd a haladást!

Egyszerűnek tűnik, igaz? Ajánlom is kipróbálásra mindenkinek, aki szeret elfelejteni feladatokat és este fejet csapkodni, hogy “húú, ezt se csináltam meg”!

Hogy érzed? Lenne még fejlődnivalód? Kövess Facebookon, Instagramon vagy lépj be a csoportomba!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük