Bullet Journal bevezető

Bullet Journal bevezető post thumbnail image

Bullet Journal

Egy analóg megoldás a digitális élet kihívásaira 

Mi is az a Bullet Journal?

“Nem csak arra való, hogy szervezettebb legyél, hanem arra is, hogy jobb ember legyél”

-Cal Newport, a Deep Work szerzője

Az, hogy mi is a pontos magyar megnevezése a Bullet Journalnak még számomra is rejtély. Ha nekem kellene elneveznem, biztos, hogy olyan nevet adnék neki, hogy Mindenes Napló, vagy “az életem egy füzetben”. Egészséges keveréke a ToDo listának, a naplónak és a tervezőfüzetnek. Egy biztos, csak a kreativitásod – és kézügyességed – szab határt annak, hogy mire használod.

Ha a kezedbe veszel egy Bullet Journalt és bárhol kinyitod, üres, de pontozott oldalakat fogsz benne látni. Az oldalak úgy vannak kialakítva, hogy a pontozás minden oldalon ugyan úgy szerepeljen, így megkönnyítve számodra a tervezést. 

 

Balra már egy egész szép beosztású dupla oldal látható, ahol az egyik oldalon az iskolai elfoglaltságai vannak vezetve a tulajdonosnak, míg jobb oldat egy szokás számláló látható.

 

Na de ne siessünk ennyire előre. Kezdjük az elején, szó szerint! 

Arról, hogy hogyan érdemes felépíteni az első lépéseket, inkább hagyok itt egy videót az egész Bullet Journal kitalálójától Ryder Carrolltól:

Az Index

Az Index oldalad tehát az alfája a noteszednek. Ide vezetsz fel minden jelölést, minden színt, minden fejezetet. Mindent!

Abban segít, hogy konzisztenciát ad neked, így például, ha minden új ötletet narancssárgával írtál, akkor lapozgatva a napi bejegyzéseidet, minden ilyen színű bejegyzést könnyen meg tudsz találni.

 

Ugyan ez igaz a különböző felsorolásjelzőkre is. Nem fontos követni a videóban már látott jelölésrendszert – persze azért ajánlott, de az üres karika lehet a megoldandó feladatokat jelölő sor kezdetén, míg a telített karika a találkozókhoz rendelhető hozzá. A jelölések kitalálása rajtad múlik, a lényeg, hogy az Index mindig tartalmazzon minden jelölést és tartsd magad mindig az Indexen használt jelölésekhez! 

A jövő bejegyzései

A Future Logot kifejezetten arra érdemes használni, hogy az út közben elmaradt, de később még megvalósítani kívánt feladatokat minden hónap elteltével átvigyük oda. Minden eltelt hónap végeztével nézzük át a felírt feladatainkat és ami nincs kész, de még meg kell csinálni, írjuk át a Future Log adott hónapra eső részébe. Így minden hónapot úgy zárhatunk, hogy biztos nincs elmaradásunk.

Havi napló

A Havi napló a Naptár és a Feladat oldalakból állnak.

A Naptár oldal

Ez a minimális naptár úgy van kialakítva, hogy a hónap madártávlatból jelenítse meg. Használhatjuk események és feladatok ütemezésére, események rögzítésére, vagy azok mindegyikére. A bejegyzéseknek a lehető legrövidebbnek kell lenniük, mivel ez az oldal csak tájékoztató jellegű.

A Feladat oldal

Ennek az oldalnak a célja, hogy segítsen havi mentális leltár készítésében: Melyek a hónap prioritásai? Mi marad vissza a múlt hónapban? Mi számít most? Töröld ki az agyadból és írd fel ide. 

Napi napló

Az oldal tetején mindig rögzítsük a dátumot. A nap folyamán egyszerűen a bekövetkezés pillanatában fel kell írni, eseményeinket, jegyzeteinket, feladatainkat. 

 

Nem kötelező minden napot új oldalon kezdeni, akár egy kis hely kihagyásával azonos oldalon folytathatjuk is a következő nappal.

Az alapokat most már tudod, innen már csak a képzelet szab határt!

Hogy érzed? Lenne még fejlődnivalód? Kövess Facebookon, Instagramon vagy lépj be a csoportomba!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.