Timentor Mindset Neked is van időperspektívád

Neked is van időperspektívád

Neked is van időperspektívád post thumbnail image

Timentor

Neked is van időperspektívád!

Ha most még nem igazán tudod, hogy ez azt jelenti, hogy valamilyen rejtélyes gént fogok neked bemutatni vagy csupán egy nagyon fancy köntösbe bújtatott klisét, akkor nem kell izgulnod, én is így voltam amíg el nem olvastam az erről szóló könyvet.

Philip Zimbardo és Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéről beszélek, ami számomra nagyon sokat jelentett abban, hogy megismerjem azt, hogy én mint Stipi milyen vagyok az idő tekintetében és ezt hogyan tudom a saját javamra fordítani. Mert egyébként erről szól a könyv. Egy időérzékelés oldaláról megfogott önismereti utazás.

Számomra már csak azért is szimpatikus volt a könyv, mert már 28. oldalon hozzájutottam a legfontosabb információhoz, mégpedig ahhoz, hogy milyen időperspektívák léteznek egyáltalán. Ez a húzás messzemenőkig szembemegy azzal, amit más külföldi íróktól megszokhattunk, hiszen előszeretettel nyújtják el akár 50-60 oldal hosszúra a bevezetőket, ahol Ádámtól és Évától kezdik el magyarázni a területet és hogyan keveredtek oda. Na, ebben a könyvben nincs ilyen! Nagyon tartalmas, velős és mellette még szórakoztató is, mert történetek feldolgozásával visz végig a tanulás és megismerés rögös útján.

Nade nézzük, hogy mik is ezek az időperspektívák. Bár első körben még mindig hátralépnék egyet és megpróbálnám megmagyarázni magát a fogalmat. Minden egyes alkalommal, amikor olyan kijelentéseket teszünk, hogy

“Szeretnék gyorsan hazaérni, úgyhogy átsurranok ezen a sárgán!” vagy hogy “El kellett volna mennem tegnap sétálni, mert ez a viharos idő állítólag hetekig tart majd.”

tartalmaz olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy milyen a világnézetünk az idő függvényében. Az időperspektívát magát hívhatjuk pszichológiai időérzéknek is, ami minden döntésünkben kulcsfontosságú szerepet játszik.

Döntéseink egy részére hatással van a pillanatnyi, közvetlen helyzet: az, amit éppen érzünk, amit mások tesznek vagy mondanak, hogy mi mit hogyan tegyünk, az ahogy kinéz, amit megkívántunk, vagy amilyen illata van.” – írják a szerzők a könyvben, magyarázatként.

Az olyan emberek, akiknek a döntéseit a legtöbb esetben a pillanat szülte gondolatok határozzák meg a jelenhedonista perspektívában mozognak a legtöbbet. Mások persze hasonló helyzetben nem arra koncentrálnak, hogy éppen mi történik körülöttük, hanem gondolatban azt pásztázzák agyuk memóriatárolóiban, hogy milyen hasonló esetek történtek már velük. Aztán vannak akik az egyes döntéseiket az alapján hozzák meg, hogy azoknak milyen jövőbeni kimenetél látják maguk előtt. Érzed már, hogyan fog elkülönülni az időperspektíva alapján az egyes típusok leírása?

Nézzük a 6 fő időperspektívát!

A múltpozitív emberek

Biztos te is ismersz olyan embert a saját környezetedben, aki a “régi jó dolgokat” szereti felemlegetni és esetlegesen van egy rakás olyan dolga, ami arra emlékezteti, hogy mennyire jól érezte magát x évvel ezelőtt. A jobbára múltpozitív emberek előszeretettel kapcsolódnak a múltban történt kellemes emlékekhez.

A múltnegatív emberek

Az előbbi típus ellenpárja az a fajta ember, aki a legrosszabb és pesszimista emlékeket idézi fel vészjóslóan a múltjából. Nagyon gyakran a megbánás és a “mi lett volna, ha” világában élnek.

A jelenhedonisták

YOLO! hallottad már ezt a rövidítést? Azt jelenti, hogy csak egyszer élsz (you only live once). A jelenhedonistákra pont ez a megközelítés igaz. Minden pillanatból próbálják kisajtolni a lehető legtöbb értéket, hiszen számukra nincs nagyobb szívfájdalom mint egy elmulasztott király pillanat.

A jelenfatalisták

Ezt a típust már egy kicsit nehezebb kategorizálni, mert általában sorsszerű dolgokban hisznek. Úgy gondolják, hogy a jövőjük előre elrendeltetett és ezért nincs sok ráhatásuk arra, hogy mi történik a jelenben. Bármit is tesznek, azt azért teszik, mert úgy gondolják, hogy tetteiknek nincs hatása a világra.

A jövőorientáltak

Ők az örök tervezők. Azok a típusú emberek, akik a jelenfatalistákkal ellentétben úgy gondolják, hogy saját sorsuk kovácsai, ezért ha mindent pontosan elterveznek, akkor elérik majd az út végén az áhított víziójukat. Pont azért, mert egy jövőbeni életért dolgoznak minden jelen pillanatukban, ezért sűrűn elszalasztják a lehetőséget, hogy valóban értékelni tudják azt, ami a pillanatban történik velük.

A transzcendentális jövő beállítottságúak

Viszonylag szűk csoport az, akik ezt a nehezen kimondható típust képviselik. Azok az emberek tartoznak ide, akik szerint a halál utáni élet sokkal fontosabb, mint az, amiben éppen aktuálisan benne vannak. Nagyon szemléletes példa az egyiptomiak világnézete, akik a piramisokat a halál utáni élet gazdagsága érdekében építették.

Ha úgy érzed, hogy nem tudnál egyre rábökni, ami száz százalékban te lennél, ne ess pánikba. Ez teljesen normális, ugyanis mind a hat időperspektíva megtalálható bennünk, csak mindannyiunkban más és más erősebb és gyengébb. Szerencsénkre ez a kiváló szerzőpáros készített egy tesztet is, amivel megbizonyosodhatunk róla, hogy nekünk milyen az eloszlásunk.Ha szeretnéd, hogy eredeti (angol) nyelven tudjad kitölteni a tesztet, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni a következő oldalra:

Itt a teljes, 56 kérdésből álló tesztet ki tudod tölteni!

Figyelem! Angol nyelvű!

Ha azonban csak érintőlegesen érdekel a téma, van egy rövidített változat, ami 15 kérdést tartalmaz és itt az oldalon azonnal kitöltheted.

A kérdéssor végén NE kattints a Submit gombra, hanem a kérdéssor alatt nézd meg, hogyan számolhatod ki magadnak az eredményedet!

Loading…

A pontozás faék egyszerűségű:

Múltnegatív: 1,2,3

Múltpozitív: 4,5,6

Jelenfatalista: 7,8,9

Jelenhedonista: 10,11,12

Jövőorientált: 13,14,15

Trükkös módon ebben a rövidített változatban a transzcendentális jövő nem szerepel.

Írjuk be a pontszámokat az alábbi időperspektíva-kategóriákba:

Múltnegatív: _______ Múltpozitív: _______ Jelenfatalista: _______ Jelenhedonista: _______ Jövőorientált: _______

A legmagasabb pontszám jelöli azt, amelyik a leginkább jellemző ránk, azonban érdemes figyelembe venni, hogy van egy referencia grafikon magához az 56 kérdéses nagy teszthez, ami megmutatja a szerzők által ideálisnak ítélt időperspektíva értékeket.

Persze ez csak akkor reprezentatív, ha az 56 kérdéses tesztet végezted el. Ha a 15 kérdéses teszt alapján akarod összehasonlítani magadat a referencia grafikonnal, akkor azt kell tenned, hogy kategóriánként átlagot számolsz magadnak.

Példa: Az első három kérdésre a következő számokat adtad magadnak:

1: 2

2: 3

3: 1

Ebben az esetben a Múltnegatív összpontszámod: 6, míg az átlagod ennek a harmada, vagyis 2.

A referenciatáblázat azt mutatja, hogy az átlagos érték a Múltnegatív skálán 2,1, így ezzel az eredménnyel viszonylag átlagos értéket mutatsz a többi emberhez képest. Ez azt jelenti, hogy nem vagy olyan ember, aki folyton a múlt keserű emlékein merengene.

Ha tetszett ez a kis szösszenet az időperspektívákkal kapcsolatban, akkor oszd meg bátran az ismerőseiddel, vagy nézelődj a Blog további bejegyzései között!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük