Timentor Mindset Mit tanulhatunk Sheldon Coopertől?

Mit tanulhatunk Sheldon Coopertől?

Mit tanulhatunk Sheldon Coopertől? post thumbnail image

Timentor

Mit tanulhatunk Sheldon Coopertől?

Ha valaha egy részt is láttál a Big Bang Theory (Agymenők) sorozatból, akkor nem kell sokat magyaráznom ki is az a Sheldon Cooper. Ha még nem találkoztál a sorozattal akkor egy nagyon különc zsenit képzelj el, akinek a karaktere leginkább egy felnőtt testbe zárt gyermekére hasonlít. Kényszeresen ragaszkodok továbbá az állandósághoz, bizonyos tárgyakhoz illetve szociálisan sem túl érzékeny. Nehezére esik az irónia és a szarkazmus felismerése.

Mit lehet tanulni egy ilyen karaktertől, ami segíti az időgazdálkodásunkat?

Sheldon karaktere azért tud jó példa lenni, mert mindenben TÚL sokat használ. Túlságosan megrögzött, túlságosan szabálykövető és túlságosan bürokratikus. Pontosan ebből adódik a karakterének a komikuma és totális kiszámíthatósága. Nem mondom, hogy nem léteznek ilyen beállítottságú emberek, de az a fajta pontosság és rugalmatlanság, ami Sheldon karakteréből árad, már ártalmas egy normál ember életére.

Rutinok

Kaják és szórakozás

Tipikusan hosszú beszélgetés bármelyik baráti társaságban a “mit együnk?” Ódákat lehetne zengeni arról, hogy mennyire nincs az embereknek ötletük azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének enni, de ha valaki előhozakodik egy megoldással, akkor arra azonnal van kifogás, hogy az miért nem jó.

  • Rendeljünk pizzát!
  • Az nem jó, tegnap is azt ettünk!
  • Akkor menjünk ki a Mekibe!
  • Ebben az időben? Biztos nem megyek sehova!
  • Mi lenne ha csinálnák melegszendvicset?
  • Nincs itthon sajt

Mindannyian voltunk életünkben egyszer egy ilyen beszélgetésben. Sheldon esetében ez kizárt, mert minden nap tervezett.

Ugyan ez igaz a közösségi tevékenységeire is. Minden napnak megvan a maga programpontja. Bár a képen kérdőjellel van feltüntetve a vasárnap, de akkor szoktak paintballozni menni a csapattal.

Nem, nem azt javaslom, hogy minden csütörtökön egyél kínai kaját, mert ez extrém túlszabályozása lenne az életednek. De azért látni kell a pozitív oldalát is ennek a mániákus kiszámíthatóságnak. A rutinok azért kényelmesek, mert kevésbé terhelik az agyat, ezért tudunk másra is fókuszálni. Sheldon karakterének az alfája és ómegája pontosan ez a fajta motiváció. Mivel abból él, hogy tudósként a fizika rejtelmeit próbálja feltérképezni, ezért minél több mindent tud automatizálni maga körül, annál több agyi kapacitása marad arra, hogy a tudománnyal foglalkozzon.


Fürdőszoba beosztás

Sheldonnak sok szabálya van arra vonatkozólag, hogyan kell együtt élnie szobatársával Leonarddel. A megannyi szabály közül talán a legszürrealisztikusabb a reggeli fürdőszoba beosztás. Igen, jól gondolod, ez nem csupán arra vonatkozik, hogy milyen időközben van lehetőséged arcot és fogat mosni, hanem a mosdó használatát is ebben az idősávban kell megejtened. Ismétlem magam, hogy ez is túlszabályzás. Nagyon extrém azt gondolni, hogy időhöz kell kötni a mosdóba járást, pláne, ha még időkeretet is akarunk neki adni. Ebből is lehet egészséges tanulságot levonni. Ha többen éltek együtt, akkor érdemes megbeszélni és tiszteletben tartani a másik fél reggeli ritmusát. Nem kell kőbe vésni és másodpercre pontosan betartani, de érdemes gondolni arra és beszélni róla, hogy a másik fél, vagy akár több más lakótárs mikor kel, mikor indul munkába és a kettő között milyen tevékenységeket szokott végezni.


Alvási idő

A harmadik terület, ahol Sheldon túlszabályozza nemcsak magát, hanem a környezetét is, az alvási idő. A sorozatban a szobatársi szerződés szabályozza azt is, hogy mikor megy aludni valamint, hogy milyen tevékenységek tiltottak. Eszerint Sheldonnak este 9 és 10 között mindenképpen ágyba kell kerülni és 10 óra után már nem lehet semmilyen hangoskodás a lakásban – még pohárkoccintás sem. Bár nincs kimondva, de ezzel együtt jár az is, hogy ez után az időpont után már nem tartózkodhat senki más a lakásban, csak ő és Leonard. Három a magyar igazság, úgyhogy újra elmondom. Nem feltétlenül ez a normális magatartás. A szervezetünknek szüksége van arra, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű, pihentető alvás, de néha azért érdemes fennmaradni egy kicsit tovább, pláne, ha épp jól érezzük magunkat egy baráti társaságban. Biztos ismered magadat már annyira, hogy tudod mennyi a minimális alvási igényed. Ehhez mérten pedig azt is be tudod lőni, hogy melyik nap mikor szeretnél ágyba kerülni.


Rend a lelke mindennek

A sorozatban kétszer is előkerül, – legalább – hogy Sheldon mennyire rendmániás. Még az első részek egyikében nem bír aludni, annyira zavarja Penny a szomszéd lány rendetlen magatartása. Éjszaka bemegy a lakására és rendet rak helyette.

A későbbi évadok egyikében azzal foglalják le barátai, hogy rendszerezheti a gardróbot, amit Sheldon annyira élvez, mint a kisgyerekek az új játékokat.

A túlzott rendmánia káros hatással tud lenni a mindennapi teljesítményre, de az nem akkora nagy baj, ha rendezett a környezet, amiben épp dolgozunk. Érdemes minden munkamenet végén rendet rakni az asztalunkon, így másnap reggel egy tiszta és rendezett környezetbe ülhetünk vissza.


Sheldon személyisége

Az időgazdálkodás szorosan összefonódik a személyiséggel. Az általam legjobban ismert és leghatékonyabbnak tartott DISC elmélet szerint Sheldon karaktere erősen “kék” típusú.

Nagyon jól érzi magát egyedül, kevés barátja van, de őket nagyon jól ismeri. Hiperszervezett és él-hal azért, hogy újabb szerződéseket és szabályokat találjon ki. Szintén a “kék” típusú emberek sajátossága, hogy szeretnek tervezni.

Ha úgy érzed, vagy tudod is magadról, hogy erősek benned a kék színhez kapcsolódó jellemvonások, akkor érdemes lehet ellesni pár dolgot Sheldontól. Csak ne vidd annyira túlzásba!

A többiek pedig törekedjenek rá, hogy a környezetükben fel tudják ezentúl ismerni a magas “kék” értékekkel rendelkező embereket, így csökkenthetik a konfliktusok lehetőségét.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük