Timentor Appok Notion összefoglaló

Notion összefoglaló

Notion összefoglaló post thumbnail image

Applikáció összefoglaló

Notion

Tanulhatóság
Használhatóság
Esztétika
Ár/Érték arány

Mi az a Notion?

Egy olyan komplex platform, ami képes feladatokat, fájlokat, tartalmat és tudásanyagokat tárolni, rendszerezni és megosztani. Képes arra, hogy felérjen egy CRM rendszer szintjére, de ez a szint csak nagyon magas felhasználói szinten elérhető.

Elérhetőségek

Széles körben tudod használni. Legkézenfekvőbb a webes alkalmazása a Notion.so oldalon. A program viszont elérhető asztali alkalmazásként is mind Windows mind Mac rendszerekre. Hogy teljes legyen a lista le tudod tölteni Android és iOS rendszerekre is. A frissítések egyes platformok között gyorsak és gördülékenyek. Ha valamit beírtam az asztali alkalmazásban, az szinte azonnal megjelent a telefonomon is.


Regisztráció

Egy Google fiók birtokában a regisztrációs folyamat egész gyorsan letudható. El kell járni a szokásosnak mondható fiók kiválasztása, bejelentkezés, engedélyezés táncot. Néhány alapvető kérdés után azonban már használható is a program.

Számomra ez szimpatikus, mert sokszor már attól elmegy a kedvem, amikor meg kell adnom az első kutyám nevét és tízszer kell megkeresnem a captcha-n a jelzőlámpákat. Arról nem is beszélve, ha felhasználónevet és jelszót kell generálni magamnak. Ehhez képest a Notion pár kattintással létrehozza a saját játszóteremet, amiért végtelenül hálás vagyok neki.

Kezdő lépések

Belépés után kapsz egy kis útmutatót arról, hogy mik is az alapvető funkciók. Ez pont arra elég, hogy tudjad, hogy melyik kattintás mit csinál, de viszonylag gyorsan elengedi a kezed. A tutorial maga kb. a funkciók 5 százalékát fedik le. Van hiányérzetem ezzel kapcsolatban, mert aki most próbálgatja a szárnyait, neki iszonyat nehéz lesz eljutni egy megfelelő szintre a Notion használatával. Mindenképpen azt ajánlom, hogy csak akkor használd, ha már van tapasztalatod az ilyen programok használatában, vagy ha váltani akarsz egy meglévőről.

A templatek, vagy minták használata viszont megkönnyíti az életet. Az első napon még én is kicsit elveszettnek éreztem magam, aztán rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb egy mintát átalakítani saját használatra, mint kigondolni, hogy mit is szeretnék kialakítani magamnak. Ha most ugrasz bele a Notionbe, neked is ezt javaslom. Nézd át a templateket, válaszd ki az adott feladathoz legközelebb állót és alakítsd kedvedre.


Funkciók

Na, ebből akad bőven! Első körben, aminek nekiestem az a saját fejlesztési tervem felépítése Notionben. Azért ezt használom, mert ebben dolgozom napról-napra, így könnyen össze tudom hasonlítani a jelenlegi feladatkezelőmmel. Összességében azt tudom mondani, hogy kézre állt minden és egy áttekinthető rendszert kaptam a végére.

Napi teendőlistát gyorsan össze lehet kattintgatni. Én ezt kivettem egy teljes különálló oldalra (Page), hogy mindig szem előtt legyen és tudjam frissíteni. Azt nem találtam még meg, hogyan tudom egy helyre automatikusan kilistázni az adott napi feladataimat – ez az, amiben a Marvin nagyon erős, jelenleg teljesen manuálisan írtam össze, hogy mit szeretnék csinálni.

A térelválasztó elemek (amik minden funkciónál elérhetőek) tetszenek. Drag and drop módszerrel lehet változtatni a helyüket, sőt a listákat is át tudod rendezni oszlopokba kedved szerint.

Amit kifejezetten hasznosnak találtam, azok az adatbázisok. Nekem nagyon nehezemre esik követni, hogy milyen tartalmakat hol osztok meg. Az idei évtől egyre erősebb lesz az Instagram és a LinkedIn jelenlétem is, ezért kezdett el csillogni a szemem, amikor megláttam, hogy tudok létrehozni követő adatbázist a tartalmaimhoz.

Kis gondolkodás és gépelés után össze tudtam hozni egy olyan táblát, ami tartalmazza a következőket:

  • Mi a fő tartalom?
  • Milyen platformon jelent meg?
  • Link hozzá.
  • Mikor posztoltam ki?
  • Használtam már másik platformon?
  • Mi a jelenlegi státusza?

Így egyszerre tudom követni azokat a tartalmakat, amiket épp írok, illetve azokat, amiket már elkészítettem és közzé kell tennem.

Messzemenőkig a leghasznosabb tulajdonsága a programnak számomra az, hogy az egyes oldalakon különböző nézeteket tudok kialakítani. Olyan nézeteket, amik arra az oldalra egyediek. Ha a social media megjelenéseimet lista helyett inkább egy Trello szerű boardon szeretném látni, ki tudok rá alakítani egy egyedi megjelenést. Ugyancsak megtehetem azt is, hogy naptárba rendezem a teendőket. Itt továbbra is hiányosnak érzem, hogy nincs egy nagy áttekintő naptár vagy board vagy lista nézet, amiben egyszerre látom az összes futó tevékenységet. Azt viszont meg tudom tenni, hogy bármelyik oldalra kibököm egy már kész oldal feladatait. Ez viszont szerkesztést és felkészülést igényel.

A további, mélyebb funkciók feltérképezése mindenképpen hosszabb távú felhasználást követel. Így hogy telepítve van már minden eszközömre, mindenképpen folytatom a Notion használatát.


tldr két nap használat után

Tanulhatóság:

Azok számára, akik már használtak bármilyen feladatkezelő vagy CRM rendszert, nem lesz nehézség megtanulni a Notion használatát alap szinten. Természetesen itt is igaz, hogy minél több időt fordítasz a használatra annál magasabb funkciókat fogsz tudni használni benne.

Használhatóság:

A Notion egy jól átgondolt rendszer, ami nem csupán a feladataidat segít kordában tartani, hanem bőven van benne lehetőség csapatok irányítására és tudásanyagok rendszerezésére. Számomra egy dolog okoz hiányérzetet, ami a Gantt-diagram. Ez sajnos kimaradt belőle.

Esztétika:

A minimalista irányt képviseli a Notion. Van benne Dark mode, de alapjaiban egy fehér alapon fekete rendszer. Az Asanához szokott szemeknek kiábrándító lehet. Az viszont, hogy minden területen tudok ikont és borítóképet hozzáadni feldobja az amúgy egysíkú megjelenést.

Ár/Érték arány:

Az ingyenes verzióval is el lehet indulni és egyéni feladatkezelésre bőven elég is lehet. Ha viszont az ember csoportvezetésre szeretné használni, akkor érdemes a “Team” csomagot megvenni, aminek éves szinten 5 fő esetén elég borsos, 140.000 Ft környéki ára van. Ahhoz, hogy feljebb tudjam tolni az Ár/Érték arányt, több információra van szükségem a program működését illetően. Jelenleg kicsit magasnak érzem ezt az összeget.

Danyi István 'Stipi'

Timentor

Ha nem vagy megelégedve a jelenlegi programoddal, akkor egy kipróbálást megér. Az ingyenes változattal ki tudod tapasztalni, hogy érdemes-e több időt ráfordítani és átemelni mindent ebbe a rendszerbe.

Ajánlott program

Hogy érzed? Lenne még fejlődnivalód? Kövess Facebookon, Instagramon vagy lépj be a csoportomba!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük