Timentor Mindset Az időrabló social media

Az időrabló social media

Az időrabló social media post thumbnail image

Az időrabló social media 

 

A jutalmazási rendszerek agyunkban dopamint termelnek, ami azért felelős, hogy elégedettek legyünk egy-egy elvégzett feladat után. De a dopamin ahogy segítő szándékú tud lenni, ugyan úgy lehet nagyon addiktív is. Az olyan tevékenységek, mint a szerencsejáték, az alkohol vagy akár a nikotin, mind dopamint termelnek, amitől mámorossá válunk. 

 

Van azonban egy szerintem kevésbé ismert, mégis hasonlóan káros dopaminfüggőséget okozó rendszer. Ez pedig a közösségi média. 

 

Minden egyes alkalommal, amikor a telefonunk új üzenet érkezésére figyelmeztet, vagy valaki egy lájkkal honorálta a hozzászólásunkat, agyunkban dopamin szabadul fel.

 

Egyre többen vannak, akik szinte folyamatosan a kezük ügyében tartják a telefont és akkor is ránéznek, ha az semmilyen értesítést nem küldött. Ezzel tudat alatt a szervezeted azt üzeni:

 

„Kérek még dopamint!”

 

Ilyenkor nagyobb késztetést érzünk arra, hogy új tartalmat generáljunk, vagy felhívjuk magunkra figyelmet a közösségi média platformjain. 

 

Közkeletű mondás, hogy ha reggel felkelünk és az első dolog amire gondolni tudunk az egy pohár alkohol, akkor alkoholisták vagyunk. Ugyan ezen logika mentén mit mondhatunk magunkról, ha felkelés után az első dolog amit teszünk, hogy megnézzük milyen értesítéseink vannak, vagy milyen e-maileket kaptunk az éjszaka folyamán?

Hogy érzed? Lenne még fejlődnivalód? Kövess Facebookon, Instagramon vagy lépj be a csoportomba!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük