Vajon okosabb vagy-e, mint egy koalamedve?

Oké, oké szinte biztos, hogy okosabb vagy nála. Ennek az édes kis szörnyetegnek muszáj volt az agya köré egy vizenyős réteget képezni, hogy megvédje azt, annyit zuhant már le mindenféle helyről.

A KÉRDÉS INKÁBB AZ, HOGY VAJON VAN-E OLYAN DOLOG, AMIT ETTŐL A SZŐRPAMACSTÓL EL LEHET TANULNI?

Tudtátok, hogy ezek az igen cuki állatok képesek akár egy nap 18-20 órát is aludni? Ezek az eukaliptusz-zabáló plüssmackók bizony a napjuk legnagyobb részét átalusszák. Amikor ébren vannak, akkor tömik a bendőjüket vagy ha éppen aktuálisan párzási időszak van, akkor azzal foglalatoskodnak. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy tudtukon kívül saját magukat sodorják ebbe a helyzetbe. Mert hát azt tudjuk, hogy a koalák csakis és kizárólag eukaliptusz leveleket esznek.

Fun factek az eukaliptuszról:

  1. Normál esetben emészhetetlenek az állatok számára, a koala szinte az egyetlen, aki képes ezt megtenni.
  2. Karbonsavat tartalmaz, ami a legtöbb állatot megölné, kivéve a koalákat.
  3. Közel 0 tápértékkel rendelkezik, így szinte zéró energiát ad ezeknek a kis szőrzsákoknak a nap folyamán.

És itt felteheted magadnak a kérdést, hogy mi a bánatért esznek a koalák csakis és kizárólag eukaliptuszt, ha ebből csak rosszul jöhetnek ki?

Felteszek egy keresztkérdést:

TE MIÉRT HALOGATOD UGYANAZT A FELADATOT ÚJRA MEG ÚJRA?

Erre nem számítottál, mi?

Szóval a koaláknak megvan az a mentsége, hogy a saját evolúciós fejlődésük során egy ilyen kis suta állatok lettek, akik azt zabálják, ami éppen csak életben tartja őket arra 4-5 órára, amíg amúgy is ébren vannak.

Ezzel szemben neked viszont van választásod, hogy eldöntsd mikor mit csinálsz. Még akkor is, ha azt hiszed, hogy nincs.

Hétvégén kaptam egy blogposztot az egyik csoporttagomtól a saját facebook csoportomba, aminek az íróját pont egy ilyen koalának képzelem el. Panaszkodik, dúl-fúl, de zabálja tovább az eukaliptusz levelet. Megmondom őszintén, elsőre kicsit mérges is voltam rá, amíg el nem olvastam újra és újra a cikket. Igazából olyan harmadik olvasás környékén jöttem rá, hogy az egész cikk inkább egy elkeseredett írás arról, mennyire nem érzi a szerző, hogy tudna bármi változtatni. Gyűri tovább ugyanazt a mókuskereket anélkül, hogy megpróbálna kitörni belőle. És valljuk be, azoknak, akik napi 8-10 órában dolgoznak valaki másnak nehéz ez a kitörés. De azért vagyunk jópáran vállalkozók, akiknek elvileg nem kell, hogy probléma legyen az, hogy egy napjában akkor és azt csinál, amihez kedve van.

De legalábbis, hogy meglegyen a választás lehetősége, hogy A-B vagy C tevékenységgel ütöd el az idődet. Én nap mint nap ezt élem, főleg így a szolgáltatási paletta átalakítása idején. 13.965.542 dolgot tudnék egyszerre csinálni, de ez a legkevésbé sem frusztrál. Legfőképp azért, mert megtanultam már a saját káromon, hogy ha egyszerre több különböző dolog felé szóróm szét a figyelmemet, akkor lassabb leszek összességében, mintha mindig csak egy dologra figyelnék. Aztán ott van a most már hivatalosan is koala-problémának(🇭🇺) nevezett jelenség. Ha folyamatosan ugyanazt csinálom újra és újra, ami tudom, hogy rossz nekem, akkor csak egyre mélyebbre ásom magam a homokban.

Mi az én megoldásom erre?

Fogom magam, kiválasztom azt a dolgot, ami szerintem a legjövedelmezőbb lehet számomra bármilyen formában. Részekre bontom és nekiesek az első feladatnak, ami a lista tetején van.

  • Nem kezdek el “mi lesz, ha” kérdéseket feltenni magamnak.
  • Nem pánikolok azon, hogy mennyi minden más van mellette.
  • Nem gondolkozok azon, hogy mi lesz a következő lépés.

Csak a végcél lebeg a szemem előtt. És ha ehhez le kell tennem az eukaliptusz levelet, akkor bátran megteszem.

Neked mit kell kivágnod az életedből, hogy ne ugyazt a mókuskereket taposd, amiben folyamatosan benne vagy?

  • El kell engedned a kishitűséget és megkérni végre a szolgáltatásod árát?
  • Meg kell tanulnod nemet mondani magadnak, amikor nem tudsz kitörni a rossz szokásaidból?
  • Meg kell állnod és meg kell vizsgálnod hol tartasz ahelyett, hogy csak gyűrnéd a napi darálót?

Névtelen terv (2)

Ki a fene az a Stipi?

Időgazdálkodási és hatékonysági tanácsadó vagyok szolgáltató vállalkozók számára, akik szeretnék áttörni egyszemélyes hadseregként a havi 1 milliós határt.

Pár cucc, ami segíthet:

Danyi István – Van időd!

Időgazdálkodási könyv

A legismertebb és legelterjedtebb időgazdálkodási trükkök és technikák egyetlen könyvbe sűrítve.

Naptervezés – ebook

Tanulj meg könnyen és egyszerűen napot tervezni.

Így spórolj napi 1 órát 5 lépésben – ebook

Nézd át, hogy mik lehetnek azok a gátló tényezők, amik miatt kicsúsznak a percek az ujjaid között.