Spórolj időt az ügyfelednek, hálás lesz érte

Az már önmagában egy megsüvegelendő dolog, ha a saját hatékonyságodat akarod növelni. Mert akkor ez azt jelenti, hogy szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni nem csak magadból, de úgy az életedből is.

Most képzeld el azt, hogy épp valami ügyet akarsz elintézni mondjuk egy kormányablakban. Már csak attól is fogom a fejem, hogy rágondolok.

Mert miután átugrottál 10 hullahopp karikát és elvitted az aktuális olimpiai fáklyát Athénből egyenesen Párizsba talán meg tudod oldani a problémát, amire kerested a választ.

Hasonlóan rossz példa, az éppen ma reggelre az emailfiókomba csöppenő levél:

Tisztelt Ügyfelünk!

A Diákhitel Direkt fiókjába megküldtük a 2023. évre vonatkozó zárlati egyenlegértesítőjét, melyet a belépést követően megtekinthet.

Amennyiben Diákhitel Direkt fiókjába nem tud belépni, az új jelszó igényléséhez használhatja a Diákhitel Direkt bejelentkezés oldalán az „Elfelejtettem a jelszavam” funkciót. Ez esetben felhasználóneve és e-mail címe megadásával rendszerünk ideiglenes jelszót generál, amit a belépést követően azonnal meg kell változtatnia. További segítségért hívja munkanapokon 08:00 és 16:00 óra között telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 1 999 99 44-es telefonszámon!

Üdvözlettel:

Diákhitel Központ Zrt.

Tudod mit nem raktak bele?

Egy nyomorult linket, hogy hülyegyerek kattints már ide és próbálj meg bejelentkezni. Ha nem megy, akkor gyere vissza ide és kérj új jelszót.

De nem.

Tudni akarsz valamit a hiteledről?

HÁHÁ, keresd ki magadnak a belépési oldalt.

És igen, tudom. Ez egy apró technikai dolog, mert egy darab google kereséssel meg lehet oldani a problémát.

Mégis ott tartok, hogy elolvastam az emailt, de még mindig nem néztem meg mit küldtek.

Mert egyszerűen túl nagy a súrlódás a feladaton belül, hogy nekiálljak.

Hogy mi? Jól hallottam? Azt kérdezted, hogy mi az a súrlódás? De örülök ennek a kérdésnek, már kezdtem feszengeni, hogy nem írhatom le a bennem feszülő tudásmorzsákat.

A súrlódást már ismerheted fizikából is. De ha esetleg ködösek lennének a középiskolai emlékeid, akkor nagyon egyszerűen arról van szó, hogy amikor két felület érintkezik egymással akkor ezek lassítják egymást. Ha nem jól mondtam volna, akkor úgyis megmondod.

Namost nem csak fizikai értelemben lehet venni a súrlódást, hanem mentális értelemben is.

Minél nagyobb a visszatartó erő, ami beékelődik a feladat elvégzésének a gondolata és a feladat elvégzésének megkezdése közé, annál valószínűbb, hogy neki sem fogsz állni.

Példa:

Csörög a telefonom

De az egy másik szobában van és én amúgyis éppen egy nagyon fontos feladat közepén vagyok

Reakció: ott rohad meg a telefon. Majd megnézem, ha végeztem.

Mert sokkal több energia félbehagyni a feladatot, felkelni, átmenni a másik szobába és megnézni, hogy egyáltalán ki hív, mint csak simán tovább folytatni, amit eddig is csináltam.

Mindezt észben tartva érdemes átfutni a különböző termék és szolgáltatás oldalaidat, hogy vajon mennyire nehéz vásárolni nálad.

Nem őrültem meg, tényleg nézd meg, hogy mennyit kell valakinek dolgoznia azért, hogy vegyen tőled valamit.

Pro tipp: Ha meg kell adnia az adatait, hogy kapjon egy emailt, amiben van egy kérdőív, amit ha kitölt akkor visszakap egy másik emailt, amiben időpontot tud foglalni egy online megbeszélésre, hogy tudjál neki ajánlatot adni, akkor valamit rosszul csinálsz.

Persze alkudozhatunk azon, hogy ez neked azért jó, mert akkor csak “az igazán elhivatottak fognak eljutni az online megbeszélésig”, meg hogy “így legalább minden infót előre összegyűjtök”, csak ha ezzel párhuzamosan meg üresen tátong majd a naptárad és a kutya nem akar végigugrálni ezeken a tüzes karikákon, akkor majd ne lepődj meg.

Ne abban gondolkodj, hogy TE (egyedül) hogyan fogsz a lehető legjobban kijönni a dologból, hanem hogyan tudod megoldani, hogy MINDKETTEN nyerjetek.

Az utóbbi évek minden nagy szósöl média sikere mögött finoman meghúzódik az, hogy a kezelőfelületet egy döglött tapír is tudja kezelni.

Tiktokon mit kell csinálnod? Egy darab ujjadat a képernyő aljáról egy picit felfelé kell mozdítanod és már dől is a következő adag dopaminlöket. Egyszerű, gyors, közérthető.

Sokszor csodálkozunk (és közben persze némán fujjongunk is), hogy a gyerekek teljesen magabiztosan kezelik a különböző digitális kütyüket. Csodálod? Adj a kezébe egy Nokia 3310-et és majd meglátjuk milyen gyorsan tanulja meg használni. Nem a gyerekek lettek okosabbak, hanem a technológiát butították le annyira, hogy a használat technikai tudásának belépési korlátja lassan a nulla felé tendál.

És ha a világ efelé halad, akkor te sem engedheted meg magadnak, hogy direkt akadályokat görgess a vásárlóid elé, mert az a végén a konverziódat fogja rontani. Ha meg mondjuk hirdeted is a cuccod, akkor pedig súlyos pénzégetésről is beszélhetünk.

Sokan szidják a szósöl hirdetések sikerességét (néha én is), de fogadni mernék, hogy ha megnézném ezeknek az embereknek az értékesítési oldalát találnék olyan dolgokat, amik miatt a legjobban optimalizált hirdetés sem tudná eladni a cuccot. Pedig biztos, hogy jó. Lehet, hogy még én magam is meg akarnám venni.

De velem együtt nagyon sokan inkább úgy döntenek majd a végén, hogy

“Ez túl sok meló, hogy vegyek tőled valamit. Talán máskor” – és valszeg örökre el is felejtünk.

Házi feladat: Nézd át az értékesítési oldalaidat és ott, ahol gyanúsnak érzed, hogy nagy lenne a súrlódás küldd el valakinek, akinek fogalma nincs a háttérfolyamatokról. Ha azt mondja, hogy minden patent, akkor kifújhatod a levegőt, ha sokat bíbelődik vele, akkor lehet érdemes egyszerűsíteni a dolgokon.

Névtelen terv (2)

Ki a fene az a Stipi?

Időgazdálkodási és hatékonysági tanácsadó vagyok szolgáltató vállalkozók számára, akik szeretnék áttörni egyszemélyes hadseregként a havi 1 milliós határt.

Pár cucc, ami segíthet:

Danyi István – Van időd!

Időgazdálkodási könyv

A legismertebb és legelterjedtebb időgazdálkodási trükkök és technikák egyetlen könyvbe sűrítve.

Naptervezés – ebook

Tanulj meg könnyen és egyszerűen napot tervezni.

Így spórolj napi 1 órát 5 lépésben – ebook

Nézd át, hogy mik lehetnek azok a gátló tényezők, amik miatt kicsúsznak a percek az ujjaid között.