Az élet játéka: hogyan lépsz szintet?

Kevés izgalmasabb dolog létezik a szerepjátéknál.

A kreativitás, az átélés, a gyors improvizáció mind-mind arra késztet, hogy folyamatosan arra koncentrálj, hogy mi lenne, ha abban a helyzetben nem saját magad, hanem egy kitalált karakter lennél.

Jaj, remélem, hogy te is arra a fajta szerepjátékra gondoltál, ahol egy kitalált világban, kitalált karakterekkel különböző epikus történeteken mennek keresztül a játékosok és közben kockákat dobálnak.

Ha nem ez jelent meg a szemed előtt, akkor most le kell, hogy lombozzalak én kifejezetten erre gondoltam és ennek baromi sok köze van ahhoz, hogyan gondolkodok a mindennapokról vállalkozóként.

Az egyik kedvenc karakterem, akivel nagyon sokat játszottam Agaroth névre hallgatott és egy törtető, hataloméhes viszont borzasztóan igazságos varázsló volt. Amellett, hogy hihetetlenül menő varázslatokkal szórta meg az ellene fellépőket, valóban el kellett játszanom azt, hogy a karakter otthon van a politikai élet intrikáiban és hogy magas szintű meggyőzéssel rendelkezik, jól szerepel tárgyalásokban.

Mert amúgy a szerepjátéknak ez a lényege. Nem csak a karaktered tudja azokat a dolgokat, amiket leírtál egy papírra. A teljes élményhez neked is bele kell tenned a saját részed. Egyrészt így teszed élvezhetővé saját magadnak is a játékot, másrészt mindenki másnak is így lesz meg az a teljes elmerülés élménye, ami ki tud szakítani a mindennapok szürke mókuskerekéből.

Ha egy beszélgetés közben meg akartam győzni valakit arról, hogy jobban tenné, ha a kardja hegyét a torkom helyett az övén lógó kardhüvely felé irányítaná, akkor nem mondhattam azt, hogy “hát én most jól meggyőzöm, mert magas a meggyőzés képességem”, hanem valóban olyan érveket kellett mondanom, ami abban a szituációban segített az én előnyömre fordítani a szituációt.

Azért hívjuk szerepjátéknak, mert bár más karakter bőrébe bújunk és egy kitalált világ útjainak porát tapossuk a csizmáinkkal, mégis emberi próbákon veszünk részt és emberi képességeket vetünk be javarészt a túlélésünk érdekében.

Minden egyes kihívás, amivel szembekerül a karaktered egy olyan életre szóló tapasztalat, amitől fejlődik a személyiséged.

Csúnya szavakkal illetted a nálad jóval erősebb és kevesebb IQ-val rendelkező barbárt a kocsmában, ezért jól pofán lettél verve? Legközelebb majd nem teszed.

Piacra dobtál egy új terméket még mielőtt lecsekkoltad volna, hogy milyen célközönségnek lenne jó és miként tudnád jó eladni ezért a kutya nem veszi meg tőled?

Érzed a hasonlóságot?

Csak az nem fejlődik napról-napra, aki folyamatosan egyhelyben toporog és fél pofára esni.

Ezen felbuzdulva egy kis játékra invitálnálak téged.

Mi lenne, ha megterveznénk közösen a “tökéletes” vállalkozói karaktered és azt mondanánk, hogy ez a fejlődésednek a legfőbb iránya?

És még mielőtt továbbmennénk, tegyünk egy kitérőt mert tudom, hogy sokan vannak, akik nem azért lettek vállalkozók, hogy megváltsák a világot.

Rengeteg olyan bizniszt látok, amiket azért nem fejleszt a tulajdonosa, mert elég pénzt termel havonta, hogy abból kellemesen megéljen és magasról leszarja, hogy lehetne jobb is. Neki már megvan a saját háza, saját sportkocsija, saját második-harmadik autó is, a gyerekeket ellátta már megfelelő mennyiségű zsebpénzzel.

 • Nem érdekli, hogy a vállalkozása hogyan hat másokra (az ott dolgozókra, a vásárlókra)
 • Nem érdekli, hogy él vagy hal, mert ő már rendben van
 • Átadni, eladni viszont nem hajlandó, mert ő építette

És az entrópia így felüti a fejét.

Entrópia: Egy magára hagyott rendszer ösztönösen a pusztulás, rendszerezetlenség és káosz irányába tendál

Ergo, ha építesz egy homokvárat a strandon és otthagyod, akkor másnapra valszeg valaki már jól széttapossa vagy valami mást épít belőle.

Ha a vállalkozásod nem fejlődik, hanem stagnál, akkor az egyben azt is jelenti, hogy lefelé kezd épülni. Nem látványosan.

 • Csak lehet, hogy a dolgozóid egy picivel jobban beletojnak a dologba napról-napra.
 • Lehet, hogy a folyamatokat kevésbé tartják be
 • Lehet, hogy egyre kevésbé látod át, hogy mi is történik pontosan.

Teljes mértékben el tudom fogadni, hogy ha azt mondod, hogy neked nem a vállalkozásod körül forog az életed. Ha neked ez csak kis kiegészítés. Ha csak kilépés a hétköznapokból.

Viszont ha te is úgy vagy vele mint én, hogy a vállalkozásodon keresztül valósítod meg önmagad és ez neked nem csak egy nyűg, pénzkereseti forma, nyugdíjbiztosítás, hanem valóban a szíved-lelked beleteszed, akkor leszel eredményes ezzel a gyakorlattal.

Nézzük, mire is gondoltam!

Ha a saját fejlődésednek nincs iránya, akkor csak céltalanul kavarogsz össze-vissza, aztán egyszer majd csak kilyukadsz valahol.

Seneca fogalmazta meg sokkal szebben ezt nálam, amikor azt mondta: “Semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amelyik nem tudja melyik kikötőbe tart

Viszont ha tudod hova tartasz, akkor pár bukkanóval ugyan, de célirányosan, egyenesen haladva gyorsabban érsz el a célig. Szóval most, amikor ezt olvasod lehetőséged lesz egy végcélt kiválasztani saját magad számára.

 • Összeállítani egy olyan karaktert, akit szívesen megszemélyesítenél 1-3-5 év múlva.
 • Aztán lehetőséged lesz megvizsgálni azt, hogy hol tartasz jelenleg.
 • Csak hogy tudd, milyen irányba érdemes indulni.

Mindannyiunk vállalkozása egyedi. Nincs két egyforma vállalkozás, ahogy nincs két egyformán gondolkodó és viselkedő ember sem. Éppen ettől lesz egyedi az, amit csinálsz. Lehet, hogy te vagy Magyarországon a 102. kisállateledel-forgalmazó webshop, de valamit teljesen máshogy csinálsz, mint a másik 101.

Azok a képességek, amiket magadra kell venned a siker érdekében teljesen mások lesznek, mint amiket én tartok szem előtt.

Példaként ezért nézzük azt, hogy én miket válogattam össze magamnak:

Fő képességKépességSzintVáltozás
Online kommunikációszövegírás3+1
grafikai megvalósítás2+2
videóvágás és speciális effektek40
történetmesélés3+2
Offline kommunikációretorikai készségek50
beszédírás40
prezentációkészítés50
Vállalkozásvezetésüzleti terv készítés2+2
költségvetés készítés2+2
cash-flow készítés2+2
árazás3+1
piacelemzés2+1
konkurenciaelemzés1+2
ötlet validálás2+3
kapcsolatépítés2+2
Önismeret, önmenedzsmentszemélyes időgazdálkodás50
projekt menedzsment50
érzelmi intelligencia fejlesztés3+1
önreflexió3+1
Vállalkozás fő tevékenységeIdőgazdálkodási tanácsadás4+1
Feladat-, és projektkezelő építés50
Tréning és workshop tartás3+2
Előadás tartás4+1
 • A “szint” oszlop azt mutatja, hogy hol tartok jelenleg.
 • A “változás” oszlop pedig, hogy hol szeretnék tartani egy év múlva.
 • A képességeket egy hatfokú skálán jeleztem magamnak (0-5)

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért pont ezeket a képességeket választottam.

Lehet, hogy neked teljesen más lesz a listád, sőt az is lehet, hogy teljesen megegyezik az enyémmel. Viszont fontos tudnod, hogy hova tartasz vállalkozóként.

Én azért választottam ezeket a képességeket, mert

kristálytisztán látom magam előtt azt a képet, ahol egy színpadon állok és magyar nyelven tartok előadást az időgazdálkodásról egy nagy konferencián, aminek a végén a közönség hatalmas tapssal köszöni meg az előadásomat.

Ahhoz, hogy ez valósággá váljon szükségem van olyan képességekre, amik

 • eljuttatnak addig a pontig (vállalkozásvezetés, online kommunikáció)
 • a kívánt eredményt érik el azon a ponton (offline kommunikáció)
 • a jelen és a jövőbeni pont között úton tartanak (önismeret, önmenedzsment)

Tudom nagyon jól magamról azt például, hogy nem jeleskedek kapcsolatépítésben. Az utóbbi pár évben elég erősen begubóztam és nincs is nagyon kedvem kitenni a lábam a házból, ha nem muszáj. Viszont az egész vállalkozói karrierem csúcsa arról szól, hogy ne egy munkaasztal mögül osszam azt észt egy online személyiség mögé bújva, hanem hús-vér emberként ott álljak a színpadon és úgy mutassam meg, hogy milyen fából is faragtak.

Másik oldalról ott vannak azok a különleges képességeim, amiket a megélhetésem érdekében vetek latba. Majdnem 9 évig voltam különböző projekt menedzseri pozíciókban, amiből nem csak azt tanultam meg, hogy miként kell gondolkoznod, hogyan kell feladatokat kezelned, hanem azt is, hogy másokat hogyan kell motiválnod, akiknek nem vagy a főnöke.

De most már elég legyen belőlem. Nézzünk inkább téged!

Ha becsukod a szemed és elképzeled magad sikeres vállalkozóként, akkor mit látsz pontosan magad előtt?

 1. Hol vagy?
 2. Mit csinálsz éppen?
 3. Kik vannak körülötted?
 4. Hogy érzed magad?
 5. Milyen képességeidet használod éppen?

Ezek a kérdések segítenek majd megválaszolni azt a kérdést, hogy hova is szeretnél eljutni.

Ne feledd, nem kell feltétlenül világuralomra törő terveket szőnöd. De az sem baj, ha magasra teszed a mércét.

Szóval csukd be a szemed, dőlj hátra, vegyél két mély levegőt és próbáld meg elképzelni magad előtt a vállalkozói karriered csúcspontját! Ha elaludtál, akkor valami félrement.

Megvagy?

Akkor ugorjunk a képességekre!

Gondold át, hogy milyen képességekre van szükséged ahhoz, hogy eljuss addig a pontig.

 1. Mi az, amit nap-mint-nap csinálsz?
 2. Milyen képességeid vannak, amiket már most is használsz?
 3. Milyen általános képességek vannak, amiket már elsajátítottál vagy még el kell sajátítanod?

És a legfontosabb: Miben kell fejlődnöd, hogy a jelen állapotodból eljuss a vágyott jövőbenibe?

Ha ezzel is megvagy akkor már csak annyi a dolgod, hogy nekiláss a tanulásnak!

A csúcson találkozunk! 😉

Névtelen terv (2)

Ki a fene az a Stipi?

Időgazdálkodási és hatékonysági tanácsadó vagyok szolgáltató vállalkozók számára, akik szeretnék áttörni egyszemélyes hadseregként a havi 1 milliós határt.

Pár cucc, ami segíthet:

Danyi István – Van időd!

Időgazdálkodási könyv

A legismertebb és legelterjedtebb időgazdálkodási trükkök és technikák egyetlen könyvbe sűrítve.

Naptervezés – ebook

Tanulj meg könnyen és egyszerűen napot tervezni.

Így spórolj napi 1 órát 5 lépésben – ebook

Nézd át, hogy mik lehetnek azok a gátló tényezők, amik miatt kicsúsznak a percek az ujjaid között.