Az időd értéke

Kifejezetten egyéni munkában értelmezendő, céges foglalkoztatottság esetén nem releváns feladat)

Ha ismered az időd értékét, motiváltabb leszel a munkavégzésben jobban tudsz összpontosítani.

Arra is ösztönöz, hogy foglalkozz olyan kérdésekkel, amelyek károsítják a termelékenységet és időveszteséget okoznak, mint például a késés, a túl sok megszakítás és a rosszul alkalmazott perfekcionizmus, ahol akár megszállottá válunk a tökéletes munka iránt, még akkor is, ha túl sokáig tart.

Ehhez a feladathoz papírra és írószerre, vagy egy excel táblára lesz szükséged.

Egy átlagos hónap 30 napból áll. Amikor azt mondom, hogy számoljuk ki az időd értékét, akkor úgy veszem, hogy minden hónapot 30 napra értjük. 30 nap alatt 720 óra telik el. Ha van egy célod, hogy mennyi pénzt szeretnél keresni egy hónap alatt, akkor egy egyszerű osztással kiszámolható, hogy ehhez mennyi munkára lesz szükséged egy óra alatt.

Példaként legyen egy könnyen számolható minta:

720.000 Ft-ot szeretnék keresni havonta, 720 órával számolva egy hónapban ehhez 1000 Ft-ot kell óránként termelnem.

Nem is olyan nehéz, igaz?

Ami viszont ennél egy kicsit komplexebb, az az, hogy ebben minden egyes óra benne van. Amikor alszol, amikor eszel, amikor pihensz és amikor dolgozol.

Ez ennek a szemléletrendszernek a motorja. Ha tudod, hogy minden egyes Trónok Harca résszel 1000 Ft-tal távolabb kerülsz a célodhoz, kétszer is meg fogod gondolni, hogy elindítsad-e a következőt. Mert tudod, hogy egy órával kevesebb időd lesz arra, hogy visszahozd a kiesett 1000 Ft-ot.

Megfoghatod ezt egy másik irányból is. Ha azt mondod, hogy napi 10 órát szeretnél dolgozni és 14-et egyéb másra használni.

Kiszámolva ez azt jelenti, hogy az aktív munkaidőd egy hónapban 300 óra lesz (10 óra per nap, 30 nap alatt). Így ha a példában szereplő 720.000 Ft-ot szeretnéd elérni, akkor legalább 2400 Ft-ot kell termelned óránként, amikor dolgozol.

Tudom, tudom! Nehéz megmondani, hogy milyen tevékenységek mekkora későbbi bevételekkel járnak. Ezt a módszert célkitűzésre, motivációra és priorizálásra érdemes használni.

A vállalkozásod üzleti tervezése során amúgy is fogsz bevétellel és kiadással számolni. Látni fogod, hogy mennyit tudsz eredményként kivenni és hogy egy-egy hónap végén mennyi lesz az az összeg, ami a számládon csücsül. Viszont ezeknek a pénzügyi céloknak az eléréséhez dolgoznod kell. Ha tehát az a célod, hogy a következő hónapban meglegyen a fix bevételed, akkor ahhoz ma kell megtenned a szükséges lépéseket. Ez a számolási módszer pont ebben segít, hiszen láthatóvá teszi és átváltja az idődet pénzre.