Az időgazdálkodás fogalma

Most lehet, hogy egy kicsit meg foglak ijeszteni, de igazából minden ébren töltött másodperced az időgazdálkodás fogalomkörébe tartozik. Nézzük, hogy miért is gondolom így. Az idő maga egy általunk független dimenzióként létezik körülöttünk. Az időérzékünk néha bár csalóka és gyorsabbnak vagy lassabbnak érzékeljük a múlását, mégis egyenletesen telik. Az időgazdálkodás pontosan ezért öleli körül minden ébren töltött másodpercünket, mert a napunk során meghozott döntéseink eredményeként tudunk több időhöz jutni. Maga az időgazdálkodás tehát egy döntési folyamat és nekünk azt kell megértenünk, hogy milyen módon hozzuk meg ezeket a döntéseket és mit tudunk rajta javítani.

Ha tehát egy mondatba akarnánk az időgazdálkodás fogalmát sűríteni, mondhatjuk, hogy

Időgazdálkodás azon döntések sorozata, ami az ébredés pillanatától az elalvásig meghatározza azokat a tetteket, amiket egy napon belül végrehajtunk.

De mi az időgazdálkodás célja valójában?

Mindannyian azonos időkeretből gazdálkodunk. Egy nap 24 óra. Ennyi áll rendelkezésünkre. Azonban a motivátorok az időnk helyes beosztása mögött személyenként nagyon is változóak lehetnek. Lehet, hogy neked azért van szükséged jobb időgazdálkodásra, mert szeretnél elindítani egy új hobby projektet, ami jelenleg nem fér bele a szűkös időkeretedbe. Az is lehet, hogy szülőként vállalkozol otthonról és próbálsz zsonglőrködni a szülői feladatok és a vállalkozói élet között. Az is lehet, hogy téged az motivál, hogy minél kevesebbet kelljen dolgoznod minél nagyobb bevételért cserébe. A motiváló tényező a jelen szintünkön teljesen mindegy, a lényeg, hogy neked kell ezt tisztáznod magadban.

Tanácsadások során általában meg szoktam kérdezni, hogy mire kellene még plusz idő és mennyi plusz órára lenne még szükség a nap során. Ez a két kérdés tökéletes fokmérője ugyanis annak, hogy az egyénnek milyen céllal van szüksége időre és hogy mennyire vagyunk távol ettől a bizonyos céltól. Ezért most neked is ez lesz az első feladatod. Meg kell tudnod írni magadnak – nem nekem, hogy mire kell idő és mennyi. Az őszinte önmagunkba tekintés és rendrakás lépése ez, ami segíteni fog megalapozni és értelmet adni az összes többi Kairosz témához. Ne ugord át, ne halogasd, ne keress kibúvót. Egyszerűen csak légy őszinte magaddal és valld be, amire valóban szükséged van.