Segítség, BFSZ-ben szenvedek

Mi az a Borzalmas Főnök Szindróma (BFSZ)?

A Borzalmas Főnök Szindróma (BFSZ) egy szervezeti betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek valamilyen működési zavara van, de kívülről látható probléma nem áll fenn. Az érintettek panaszai változatosak, de többségük kiégésről, érzelmi zsarolásról, fokozott stresszről és heveny munkahelyváltási kényszerről számolnak be.

A borzalmas főnök szindróma előfordulása

A BFSZ leggyakrabban a munkaképes korú nőket és férfiakat egyaránt érinti, de a pontos célcsoport beazonosítás nehéz, hiszen csak ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak vele szakemberhez. Előfordulhat az is, hogy a BFSZ panaszait házilagos úton ún: “háta mögötti kibeszélés”-sel próbálják enyhíteni, ami bár rövid időszakokra megszűntetheti a panaszokat, a fő problémát csak elfedi és nem orvosolja.

A BFSZ gyakoriságáról pontos adatok nincsenek, de úgy becsülik, hogy a fejletlenebb (Közép-Kelet Európa + Magyarország a Balkán ékköve) országokban a lakosság 15-45 százaléka érintett lehet, a fejlettebb nyugati világban pedig a lakosság 10-15 százaléka.

A borzalmas főnök szindróma okai

A BFSZ kialakulásának rengeteg ismert oka van. A leggyakoribb kiváltó ok az “én amúgy is jobban tudom” típusú gondolkodásmód, de ide tartoznak továbbá a “kontrollmánia” és a “támadt egy újabb zseniális ötletem, csináljuk meg azonnal” viselkedési mintázatok is.

A borzalmas főnök szindróma tünetei

Leggyakoribb és legismertebb tünete a BFSZ-nek, amikor a közvetlen felettesed vagy az ő főnöke emailben vagy direkt üzenetben (messenger, whatsapp, viber) bombáz újabb és újabb feladatokkal teljesen figyelmen kívül hagyva az eddig is már rád nehezedő feladatterhelést.

Jól érzékelhető a BFSZ továbbá akkor is, amikor a munkakörünkön kívüli különböző új felelősségi körök potyognak az asztalunkra, mindenféle kérés, egyeztetés és lehetséges plusz kompenzáció nélkül. Ez a fajta “mostantól ez is a te dolgod” típusú viselkedés a betegség kezdeti fázisában még mézes-mázos üzenetek és mosolyok kíséretében érkezik, míg súlyosabb esetben már emelkedett hangnem és utasító magatartás járul hozzá.

Szintén jól elkülöníthető tünete a BFSZ-nek, ha a közvetlen felettesed érzelmi zsarolással és a feletted gyakorolt hatalmának visszaélésével fenyeget. Gyakran előforduló kifejezések ilyenkor a “úgyis meg kell csinálnod, ha kell a munka” vagy “megszoksz vagy megszöksz”. Sűrűn előforul továbbá, hogy az értelmetlen vagy nem hozzád tartozó feladatok el nem végzése után kicsinyes bosszú és lejárató hadjárat indul meg ellened.

A borzalmas főnök szindróma diagnózisa

A BFSZ-t nagyon egyszerű diagnosztizálni. A reggeli ébredést és munkába állást gyakran gyomorgörcs, idegesség és emelkedett stressz kíséri, mindenféle előzetes kiváltó inger nélkül. Amennyiben Ön vagy ismerőse hetente egyszer felteszi a kérdést, hogy “már megint mit akar ez a f*sz?” akkor nagy valószínűséggel BFSZ-ben szenved.

A borzalmas főnök szindróma kezelése

Munkavállalóként a BFSZ kezelése nehéz, bár nem lehetetlen feladat. Több esetben bebizonyosodott, hogy a kitartás és következetesség a szervezet alsóbb szintjeiről is képes felgyűrűzni és megváltoztatni a vállalati kultúrát magasabb, akár döntéshozói szinteken is. Ennek alapfeltétele, hogy a BFSZ ne egy általánosan elfogadott magatartás legyen a szervezeten belül, hanem a nem kívánatos kivétel és a szervezet többi döntéshozója nyitott legyen a változásra és fejlődésre.

BFSZ esetében sosem érdemes megpróbálni egymagunk megküzdeni a problémával. Minden esetben érdemes bevonni több olyan személyt, akiknek a segítsége nélkülözhetetlen lehet. Továbbá erre a betegségre egyáltalán nem jó ellenszer a népi gyógyászatban már jól bevált “kutyaharapást szőrével” típusú gondolkodás. Ha BFSZ-ben szenved soha nem szabad megpróbálni ellehetetleníteni vagy megfutamodásra kényszeríteni, a BF ugyanis személyes vendettát indíthat és a rutinjával előnyre tehet szert.

BF-fel való egyezkedés során érdemes megpróbálni a win-win szituációkra törekedni és kicsikarni azokat az eredményeket, amik a szenvedő fél számára a lehető legkedvezőbb feltételeknek számítanak. A teljesen elúszott napon este 8-kor beérkező újabb, azonnali, “neked csak 5 perc” típusú kérések esetén a BF felettesének tájékoztatásával és alternatíva adással lehet a legjobban kezelni a szituációt akár az alábbi formalevéllel is:

Kedves BF

Kérésedet, miszerint xy dolgot még a mai napon készítsem el 20:05 perckor a személyes messenger applikációban megkaptam és tudomásul vettem.

Mivel magas prioritásúnak tűnik a feladat, ezért a soron következő munkanapomon reggel azonnal ezzel a problémával fogok dolgozni.

Üdv:

Stipi

cc: főnök, rosszabb esetben HR

A BF számára ugyanis a legfélelmetesebb ellenfél a lelepleződés, hogy a rá bízott embereket képtelen vezetni és velük eredményeket elérni, további a reflektorfénybe kerülése annak, hogy mennyire rosszul kontrollálja a munkát ha utolsó utáni pillanatban, munkaidőn kívül kell még extra munkát kell beletennie a hozzá tartozóknak, csak hogy tartani tudják a határidőket.

Legvégső esetben ha a probléma akut és nem látunk reményt a javulásra, akkor kezelhető azonnali munkahelyváltással, ahol nagyobb hangsúlyt fektetünk a kiválasztás során a helyi viszonyok jobb megismerésére, hogy elkerüljük a folyamatos munkahelyek közötti ugrálást.

Összegezve

Főnöknek lenni könnyű, vezetni nehéz.

Ha úgy érzed, hogy egyedül vagy hagyva a világ összes problémájával és a közvetlen munkatársaiddal egy lövészárokban vagytok, ahol nem csak az “ellenség” de a saját csapataitok is tüzelnek rátok a hátatok mögül, akkor mondd ki nyugodtan, hogy BFSZ-ben szenvedsz.

Onnan tudod, hogy vezetővel vagy megáldva, hogy abban a bizonyos lövészárokban, amikor támadásra kerül a sor, akkor előtted fut és pajzsként véd téged a rád zúduló golyózáportól.

Sajnos a mai világban az egyik napról a másikra, gombaként szaporodó szervezetekben levő folyamatos vezetői hiány miatt szinte lehetetlen, hogy mindenki vezetőnek képezze magát.

Mert a közhiedelemmel ellentétben, vezetőnek nem születni kell, hanem tanulással azzá válni.

Szóljon ez a mai mindazoknak, akik éppen elszenvedői a BFSZ-nek vagy szolgáljon szemfelnyitogató gondolatként, ha te magad vagy a BF.

Névtelen terv (2)

Ki a fene az a Stipi?

Időgazdálkodási és hatékonysági tanácsadó vagyok szolgáltató vállalkozók számára, akik szeretnék áttörni egyszemélyes hadseregként a havi 1 milliós határt.

Pár cucc, ami segíthet:

Danyi István – Van időd!

Időgazdálkodási könyv

A legismertebb és legelterjedtebb időgazdálkodási trükkök és technikák egyetlen könyvbe sűrítve.

Naptervezés – ebook

Tanulj meg könnyen és egyszerűen napot tervezni.

Így spórolj napi 1 órát 5 lépésben – ebook

Nézd át, hogy mik lehetnek azok a gátló tényezők, amik miatt kicsúsznak a percek az ujjaid között.