Mit ne higgy el az internetnek, ha időgazdálkodásról van szó

Nehéz szívvel írom meg ezt a blogbejegyzést, mert úgy gondolom, hogy bárki is adja közre a tudását az interneten, az a lehető legjobb szándékkal teszi azt meg. Ezzel párhuzamosan azonban nagyon sokszor futok bele olyan blogbejegyzésekbe, videókba, amik csupán egy klisékkel teli legfelső rétegét kapargatják egy bizonyos témának. Az időgazdálkodás is ilyen, hiszen napjaink egyre inkább felgyorsuló világában egyre trendibb ez a téma és széles körben szükség van érzékenyítésre, hogy azok az emberek, akik a maximumot szeretnék kihozni a napjaikból meg is tudják ezt tenni. 

Sok esetben viszont azt érzem, hogy sok cikk inkább kattintásvadászatként – és ezáltal Google Ads hirdetés bevételszerzésként szór általános állításokat az éterbe. Ezzel pedig nemhogy nem segít, inkább szkeptikussá teszi az amúgy érdeklődő és az időhiány problémájában szenvedő embereket a valódi megoldást kínáló oldalak irányába. Időgazdálkodási tanácsadóként feladatomnak érzem, hogy folyamatosan szűrjem az újabb és újabb információkat, amik elérhetőek a neten, hogy az engem követőkhöz tényleg csak az jusson el, amit valóban érdemes is lehet elolvasni vagy megnézni. Hoztam viszont neked 5 olyan bejegyzéstípust, amit messziről kerülj el, vagy legalábbis felhúzott szemöldökkel kattints rá, amikor el akarod olvasni. Az esetek 85%-ban ezek a típusú blogbejegyzések általánosításban, klisékben és szakmaiatlanságban szenvednek.

1. Szokások, amiket MINDENKÉPP KI KELL ALAKÍTANOD típusú olvasmányok

Van egy olyan fixa ideám, hogy nem létezik két tökéletesen ugyanolyan ember, akiknek pontosan ugyanazokra a szokásokra, módszerekre lenne szüksége. Ha ilyen bejegyzésbe futsz bele, akkor nagy eséllyel arról fognak írni neked, hogy mennyire fontos a reggeli rutin, hogy írd meg a listádat nap elején, étkezz egészségesen, olvass nap közben. Amit lehet blokkosíts és nap végén összegezd, hogy miért vagy hálás. 

Az összes felsorolt dolog időgazdálkodási módszer? 

Igen. 

Klisé? 

Igen. 

Ha mindezeket tűpontosan te is megcsinálod jobb lesz tőle az életed? 

Nem biztos. 

Csak azért egy szokást magadra erőltetni mert valaki azt írta, nem biztos, hogy a legjobb megoldás hiszen a szerző nem tudja figyelembe venni a te személyes igényeidet. Nem tudja, hogy egyáltalán szükséged van-e arra a szokásra, vagy nincs. 

 

2. A reggeli 5 órás klub

Van ez az amerikai őrület, a reggeli 5 órai klub. Alapból nem egy rossz elgondolás az, hogy ha hajnali 5-kor felkelsz, akkor a saját időzónád ébredése előtt lehet két órányi produktív időszakod, amibe senki nem fog beletrollkodni, de ez a rendszer sem teljesen golyóálló. Egyrészt csak a saját időzónádat tudod így beelőzni, tehát ha mondjuk nemzetközi szinten dolgozol, akkor ígyis-úgyis bele fogsz esni mások munkaidejébe. Magyarországról nézve pl az ázsiai országok akkor már bőven dolgoznak, így ha ott vannak partnereid, akkor peched van. A másik, amit érdemes észben tartani, hogy vannak úgynevezett kronotípusok, amik az alvási periódusod alapján mondják meg azt, hogyan építsd fel a napjaidat. Namármost, ha neked egy “bagoly” kronotípusod van és beleugrasz csak brahiból is egy ilyen hajnali 5-kor keljünk fel és dolgozzunk kihívásba, a szervezeted és főleg a fókuszálási képességed fog a legjobban gyűlölni ezért. Nem feltétlenül az a megoldás fog tehát működni számodra, ami éppen a legtrendibb, vagy legalábbis annak akarják eladni.

 

3. A “sikeres emberek is ezeket a szokásokat alakítják ki” bejegyzések

Nagyon hasonló az első pontban boncolgatott témákhoz ez is, csupán ide még social proofként be szoktak vágni híres embereket is. Biztos találkoztál már olyan bejegyzéssel, hogy “Elon Musk is ezeket a szokásokat követi” vagy “Warren Buffet napi rutinja” esetleg “Bill Gates sikerszokásai”. Aztán ahogy olvasod ezeknek a remek embereknek a rutinjait szépen lassan rájössz, hogy mi ezzel a bibi. Megpróbálhatsz te is egy 5 perc pontosságú napi menetrendet kialakítani mint Elon Musk, csak hát neked nincs a feneked alatt egy több millió dolláros szervezet teljes asszisztensi arzenálja. Ezeknél az embereknél nem az a lényeg, hogy most milyen szokásaik vannak, hanem azt érdemes megtanulni tőlük, hogy a csúcs felé tartó úton mit csináltak és abból mit érdemes átemelned az életedbe. Talán mindkettőnknek nyilvánvaló, hogy ha a Microsoft alapítója vagy, akkor nem az a legnagyobb problémád, hogy le legyenek adva a könyvelőnek a számláid a hónap végén.

 

4. A toplisták

 

A kedvenceim ezek a gyűjtemények és mindig ezzel szoktam példálózni, ha szarkasztikus megjegyzéseket szeretnék tenni a hazai írásos időgazdálkodási tudásátadás minőségére. Ezek a “kiváló” írások összegyűjtenek neked 7-10-20 stb. időgazdálkodási tippet, amit aztán képesek egyesével 3 sorban megmagyarázni. Mutatom mire gondolok:

“Írd össze a feladataidat!

Fogj egy üres lapot és szedd össze az összes feladatodat. Csoportosítsd őket tematikusan, állíts fel fontossági sorrendet köztük és vedd előre a halaszthatatlan tennivalókat. Ha több oldalas feladatlistát állítasz össze, az sokszor csak frusztrációt okoz. Ilyenkor a következő lépés, hogy egy másik megközelítés szerint gondolkodsz: készíts listát azokról a dolgokról és feladatokról, amiket időpocsékolásnak tartasz és amelyek hátráltatnak a munkában. Ide mehet minden a felesleges meetingektől a cuki állatos videókig. Ezután láthatod, hogy miken kell változtatnod és milyen haszontalan tevékenységeket kell kiiktatnod a napjaidból.”

vagy például a következő:

Célok

A második elegáns tipp, hogy legyenek céljaid. Ha nincsenek céljaid, akkor nem vagy motivált, hiányzik a felhajtó erő, ezért tanácsos célokat kitűzni. Ez arra ösztönöz téged, hogy jobban bánjál az időddel, válogasd meg azt, hogy mire töltöd el.”

vagy az abszolút kedvencem:

“Lépj túl a részleteken!

Fókuszálj a nagy egészre és ne a részletekre, így nem az apróságokon fogsz fennakadni és nem csúszol meg az időddel. Ha ezt betartod, akkor hatékonyabb leszel, időt spórolsz és a feladatok is elkészülnek határidőre.”

És ezt a tippet azzal a címmel szeretnék eladni, hogy “Időgazdálkodás mesterfokon“.

Félre ne érts, a maguk módján ezek is hasznosak, de annyira primitív módon vannak megfogalmazva, hogy egy hozzáértőnek olyan ezeket olvasni, mintha kést forgatnának a veséjében. Ezekről a témákról egy-egy fejezetnyi témát írtam a nemsokára megjelenő könyvemben, ami ráadásul még az egyes módszerek közötti összefüggéseket is elmagyarázza. Nem hagy lógni a semmiben azzal, hogy legyenek céljaid. Ja kösz, most aztán jól megváltoztatom az életem és kitalálok magamnak célokat. Na de várj? Hogyan is álljak neki? Erre persze már nem adnak választ ezek a remek listák.

Az a baj ezekkel a bejegyzésekkel, hogy paradox helyzetet generálnak. Amikor még csak ismerkedsz az időgazdálkodás témakörével, akkor nem hasznosak, hiszen nem ad kellően átláható tudást, hogy alkalmazni tudjad. Ha pedig már beleástad magad a témába, akkor viszont nevetségesen primitívnek tűnnek. Paradox tehát, mert bár az időgazdálkodásodat akarja javítani, nincs olyan élethelyzet, amikor segítségedre tudna lenni.

 

5. A hogyan csinálj meg bármit rövidebb idő alatt típusú bejegyzések

Ezek is nagyon clickbait címek, hiszen mi is a probléma akkor, amikor az ember elkezd utánajárni az időgazdálkodási módszereknek? Nincs ideje. 
 
Tyű, hát itt van egy cikk, ami megmondja nekem, hogyan tudom ugyanazt megcsinálni fele annyi idő alatt. 
Hát mi ez, ha nem megoldás az összes problémámra?” – gondolhatod magadban. 
 
Aztán megnyitod a cikket és nagy eséllyel a fentebb felsorolt másik négy típus egy-egy változatát vagy inkább egyvelegét találod meg mögötte. Kiábrándultan bezárod a bejegyzést és ismét tudatosítod magadban, hogy az időgazdálkodás nem neked való.

De van jó hírem is! 

Nem muszáj belefutnod ezekbe a csapdákba most, hogy ezt a bejegyzést olvasod! El fogok indítani egy havi hírlevélküldő szolgáltatást (tök ingyen), ami egyben elküldi majd neked azokat a magyar és külföldi (angol) cikkeket, videókat, amiket valóban megéri megnézni. Így biztos lehetsz benne, hogy a fenti példák egyike sem fog majd megjelenni a képernyődön, mert gondosan át fogom neked válogatni neked a tartalmakat.

Névtelen terv (2)

Ki a fene az a Stipi?

Időgazdálkodási és hatékonysági tanácsadó vagyok szolgáltató vállalkozók számára, akik szeretnék áttörni egyszemélyes hadseregként a havi 1 milliós határt.

Pár cucc, ami segíthet:

Danyi István – Van időd!

Időgazdálkodási könyv

A legismertebb és legelterjedtebb időgazdálkodási trükkök és technikák egyetlen könyvbe sűrítve.

Naptervezés – ebook

Tanulj meg könnyen és egyszerűen napot tervezni.

Így spórolj napi 1 órát 5 lépésben – ebook

Nézd át, hogy mik lehetnek azok a gátló tényezők, amik miatt kicsúsznak a percek az ujjaid között.