Mély munka

Deep Work kihívás

Cal Newport: Deep Work című könyve alapján készített kihívás, ahol 5 napon át tesztelheted, hogy számodra melyik filozófia passzol a munkádhoz.

MI A MÉLY MUNKA?

A mély munka segít, hogy az igazán fontos dolgokat a lehető leggyosabban és legjobb minőségben végezzük el.

4 féle filozófia

Cal Newport, aki a Deep Work című könyv írója, tapasztalatai és kutatásai alapján alakította ki a mély munka fogalmát. Szerinte mély munka az, amikor teljes egészében csak az előtted álló feladatra koncentrálsz és nem hagyod, hogy bármilyen másodlagos gondolatok vagy zavaró tényezők eltérítsenek a munkától. 4 féle megközelítése van annak, hogyan tudjuk ezt elérni és a kihívás mind a négyet elgyakoroltatja veled.

Tanuljunk meg gyorsabban, nehéz dolgokat

Ha egy nagyon nehéz képességet szeretnénk elsajátítani vagy fejlődni benne, akkor arra a legjobb lehetőségünk, hogy elmélyülten belevetjük magunkat a gyakorlásba. Bármilyen képességet nézünk, akkor tudunk gyorsan fejlődni, ha sokat és sokszor gyakoroljuk.

Hogyan dolgozz a legmagasabb minőségben

Ha az az elvárásod magaddal szemben, hogy a legmagasabb minőségű anyagokat adod ki a kezed alól, akkor nem teheted meg magaddal azt, hogy három másik feladattal párhuzamosan néha csinálsz valamit ebből a feladatból is. Minőségi munkát akkor tudsz kiadni a kezed közül, ha csak arra fókuszálsz és nem tereli el más a figyelmedet.

Miért jó a mély munka?

A mély munka azt jelenti, hogy tényleg elmerülsz a fealdatban és csak azzal foglalkozol, ami előtted van. Ennek a munkamódszernek a hatékonyságát talán senki nem kérdőjelezi meg, hiszen ha nem szakítanak félbe, nem terelődik el a figyelmed, csak az előtted lévő feladatra koncentrálsz, akkor annál gyorsabban fogsz a végére jutni.

Hatékonyságnövelés
0%
Időnyomás csökkentése
0%
Haladás érzése
0%

A kihívás lefolyása:

  • 0. nap: Megkapod a felkészítő információkat
  • 1. nap: 1. kihívás pontos leírása
  • 2. nap: 2. kihívás pontos leírása
  • 3. nap: 3. kihívás pontos leírása
  • 4. nap: 4. kihívás pontos leírása
  • 5. nap: 5. kihívás pontos leírása

Minden kihívás leírása a következő részekből fog állni:

  • A filozófia bemutatása példán keresztül
  • A kihívásod leírása
  • Sikerkondíciók

A levél első részében tehát le fogom neked írni, hogy mi az adott filozófia lényege és hogyan kell elképzelni egy gyakorlati példán keresztül.

A második részben azt fogod olvasni, hogy neked mi a feladatod az adott napon.

A harmadik részben pedig egy ellenőrző listát fogsz kapni, ami segít értékelni, hogy sikerült-e az aznapi kihívás és ha igen, akkor milyenek az élményeid azzal kapcsolatban.

IMG_1773