Amazing Marvin

A kezdetek

Marvint itt éred el:

(érdemes megnyitni egy másik böngésző fülön, hogy amit látsz, azt ki is tudd próbálni azonnal)

Amazing Marvin – Belépés után

A látszat néha csal 

Marvin, a kis barna mályvacukor abban segít neked, hogy rendezettebbek legyenek a napjaid. Rengeteg hasznos funkciója van, ezeket fogjuk lépésről-lépésre átnézni. Elsőnek azt vizsgáljuk meg, hogy belépés után mi is fogad pontosan.

 

Ha még nincs Marvinod, készíts egyet a fenti "Irány MARVIN" gombra kattintva. 30 napig ingyenes és ha ki is szeretnéd próbálni, szükséged lesz rá! 

Ha az első belépés után azt gondolod, hogy az a nagy üres tér nem lesz hasznos számodra, hát nagyon tévedsz. A személyreszabhatóság érdekében a készítők egy üres lapot helyeznek eléd, hogy te magad építhesd fel a rendszeredet.

 

Hogy mennyire komplex rendszert építesz magadnak az csak rajtad és a tudásodon múlik. Én azon leszek, hogy minden apróságot megmutassak neked! 


Amazing Marvin – Belépés után

Az első lépés

Bár üresnek tűnik a kezdőoldal, mégis van pár dolog, amire egyből tudsz kattintgatni. A bal oldali menüben ha rányomsz a Marvin feliratra, azzal azonnal össze is csukod a menüt. Próbáld ki! Zárd össze!

Ha minden igaz, akkor most van egy nagy üres képernyőd, egy darab szövegbeviteli mezővel. Ha teljesen magadtól szeretnél felvinni egy feladatot ez a legegyszerűbb módszer. Próbáljuk ki ezt is! Írd bele a mezőbe, hogy "Teszt" és üss egy entert!

Marvin kezdőképernyő miután hozzáadtad a Teszt feladatot

Amazing Marvin – Az első feladat

A feladat opciói 

Amint látod, a tevékenységed felkerült a térképre. Ha több tevékenységet is hozzáadsz, akkor létrejön a mai napra szánt tevékenységlistád. De ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük meg, hogy mit tudsz csinálni ezzel az egy szem tevékenységgel mindjárt itt az elején!

A tevékenységek felépítése egyforma. A sor elején találsz egy jelölőnégyzetet, amit ha bekattintasz, akkor Marvin úgy veszi, hogy te végeztél az adott feladattal. Utána következik a feladat neve. Majd a sor végén több kis ikon. Az első naptár ikonnal át tudod ütemezni a feladatot másik napra. A fogaskerékkel különböző opciókat tudsz megadni.

Amazing Marvin – Az első feladat

A feladat opciói 

Unschedule gomb

Ha rányomsz az ütemezésre, majd azon belül az Unschedule gombra, akkor a feladat eltűnik – de nem örökre. Mivel dátum nélkül maradt, így bekerült a Masterlist Inbox nevű mappájába. 

(erről később)

Tomorrow gomb

Ha a Tomorrow gombra nyomsz rá, akkor is eltűnik a feladat, de csak automatikusan átkerül másnapra. Ha le akarod ellenőrizni, akkor a bal oldali menüben a next-re kattintva a következő napnál találod meg. Visszafelé is el tudod ezt játszani, ha a holnapi feladatnál nyomsz rá a Today gombra.

Edit Task gomb – Make task recurring

Ezzel tudod ismétlődővé tenni a feladatot. Ha rányomsz a gombra egy panel ugrik fel, ahol be tudod állítani az ismétlődés különböző paramétereit.

Edit Task gomb – Turn into project

A feladat átváltását teszi lehetővé projectre. Mi a különbség a kettő között? A project több szintre lebontható feladatot magába foglaló, komplex feladatsor. Ha van egy rendezvényed, akkor feladatok sorát fogod egy project alá rendezni. Ha úgy érzed, hogy egy feladat már túlnő rajtad, akkor bármikor projecté alakíthatod.

Edit Task gomb – Clone

Ahogy a neve is mutatja, ez a gomb létrehozza a feladat tökéletes mását. Erre azért lehet szükséged, mert ha egy másik projectnél is előkerül ugyanaz a feladat, akkor nem kell újra létrehozni, csak másolni. 

Add Subtask gomb

Egy feladatnak tudsz több alfeladatot is adni. Ez azért jó, mert ha nem akarod mégjobban szétbontani a feladatodat, (Marvin csak egy alszintet engedélyez feladat esetén) akkor egy bevásárlólistát is tudsz készíteni a "bevásárlás" feladat alá. Így ki tudod kerülni, hogy projectet kelljen létrehozni rá. 

Delete Task gomb

Ezzel a gombbal tudod törölni az adott feladatot, ha úgy gondolod, hogy mégsincs rá szükség. Azt tartsd szem előtt, hogy ha törölsz egy tevékenységet, minden beállítása törlődik és nem tudod visszahozni.

Amazing Marvin – Az első feladat után

Az oldalsáv

Elsőre az oldalsávon (bal oldalt) kevés opció van. Az egyik elérhető funkció a már említett elrejtés, amikor a Marvin feliratra kattintasz. Ha a dátumra viszed az egeret, akkor átalakul és azt írja, "Plan your day". Ez a későbbiekben lesz hasznos, amikor már ismered a Master Listet (innen fogod tudni behúzni a már előkészített feladatokat). Másrészről pedig az ütemezett feladatok már a Today fülön külön megtalálhatóak.

A "Previous" és "Next" gombokkal tudsz egyesével közlekedni a napok között, míg a középső naptár gombbal pedig a havi nézetetd tudod előhozni és akármelyik napra ugorhatsz. A "My Day" gomb akkor segít, ha nem a mai napon tartózkodsz, ha rányomsz, akkor azonnal az adott napi listádhoz repít téged.


Amazing Marvin – Az első feladat után

Az alsó sáv

A képernyő alján két gombot kell hogy láss. Az egyik a Calendar. Ha használsz bármilyen digitális kalendárt, akkor sok meglepetés itt nem fog érni. Be tudod írni, hogy melyik nap mit fogsz csinálni és ezek automatikusan bekerülnek feladatként adott napokra. Tudsz váltani napi, munkahét, hét és havi nézet között. A jobbra fent található gombok a későbbiek során lesznek fontosak.

Ha jobbra fent az X-re kattintasz, akkor visszatérsz a főoldalra. A másik gomb a már említett Master List. Ennek a boncolgatásához több helyre lesz szükség!

A mesterlista

Kategória, Projekt vagy Feladat?

Kategória

Ahogy az ikonja is mutatja, ez egy mappa. Nagy összefoglaló témakörökre használhatod, mint mondjuk Vevők, Weblapfejlesztés vagy akár Házimunka.


Projekt

A projekt akkor hasznos, ha mélyebb struktúrát akarsz kialakítani. Ha van egy Vevő X-ed, akkor tudsz neki külön projekteket nyitni. Ilyen lehet a Facebookmarketing, Számlázás, Szerződéskötés, stb.


Feladat

A feladatok elemi tevékenységek. Olyan dolgok, amiket már nem, vagy csak minimálisan tudsz alacsonyabb szintekre bontani.

Mesterlista – Felépítés

Fontos

Projektet nem tudsz létrehozni közvetlenül a Mesterlistába! Vagy a már meglévő Inboxban tudod elkészíteni, vagy kell egy kategóriát létrehoznod, amibe belepakolod. Ugyan ez igaz a feladatokra is! Feladatot magában csak a főoldalon tudsz létrehozni! A Mesterlistában mindenképpen be kell tagolnod egy kategóriába vagy projektbe!

Ha már van egy kategóriád, akkor a további bontás teljesen rád van hagyva. Készíthetsz a kategórián belül újabb kategóriákat, de akár a projekten belül is lehet projekted. Projekten belül viszont már csak feladatot és másik projektet tudsz létrehozni, kategóriát nem!

Marvin nem egy ennyire szürke kisegér! Keresd meg, hogy hol tudod átállítani a kategória színét! (használd Marvin színét: 5dc0bd)

Mesterlista – Projektek

Projektek opciói

Ha az Alprojekt 1-et nézem, akkor a következő opcióim vannak:

 

  1. Mark Project Done: Ha kész vagy a projekttel, így tudod kipipálni. 
  2. Open Fullscreen: Csak a projektben található alegységeket nyitja meg neked egy képernyőn.
  3. Schedule Project: Beütemezheted, hogy mikor fogsz vele foglalkozni. Ez automatikusan el is helyezi aznapra a projekt feladatait. Igen, az összeset! Ha nem szeretnéd az egész projektet egy nap elvégezni, akkor inkább az egyes beépülő lépéseket ütemezd be.
  4. Edit Settings: Ha több kategóriád vagy projekted van, akkor át tudod helyezni a teljes projektet, illetve meg tudod határozni, hogy meddig akarod befejezni. Marvin figyelmeztet, ha vannak elmaradt feladataid. 

Készítsd el a saját Mesterlistádat!

Most hogy tudod, hogyan néz ki az elmélet, hozd létre a gyakorlatban! 

Találd ki a Kategóriát!

Első lépésként az inbox alá hozd létre a kategóriádat. Ez lehet bármi, amibe sok tevékenység belefér. Pl. Vállalkozásfejlesztés, Weblapfejlesztés, Számlázás, Házimunka

A Kategórián belül hozz létre egy Projektet!

Gondolt át, hogy milyen projekt illene bele a kategóriába. Ha a házimunkát vetted fel, akkor jó projekt lehet a gardróbrendezés.

Vedd fel az elemi tevékenységeket!

A projekten belül írd fel az összes apró dolgot, amit el kell végezned! Ha a gardróbrendezésnél maradunk, akkor írd fel, hogy "Ruhák kiszedése", "Átválogatás", "Rendszerezés". 

Adj nekik határidőt!

Ha megvan minden tevékenység, akkor az előzőekből tanulva, adj mindegyiknek egy "Scheduled day"-t. Ha mindegyiknek a mai napod adtad meg, akkor ámulj és bámulj, amikor Marvin a mai napra automatikusan berendezi neked az összeset!

Összegezve: 

  • Ha egyszerű feladatokat akarsz magadnak felírni adott napra, vagy későbbre, használd a főoldalt! Ha reggel felkelsz és nem tudod mit szeretnél csinálni, ez egy jó kiindulópontja lehet a napodnak!

 

  • Ha már ott tartasz, hogy vannak többlépcsős feladataid, amiket szeretnél automatizálva megjeleníteni, akkor irány a Mesterlista. Egy bonyolultabb feladatsor megszerkesztése is maximum egy órát vesz el az életedből, de utána minden nap úgy indulsz, hogy látod mi a teendőd. Egyből fejest tudsz ugrani. 

Kérdésed van?

Csatlakozz a folyamatosan bővülő facebook csoportunkhoz, ahol többek között Marvinnal kapcsolatos diskurzus is folyik.