Naptervezés egyszerűen

ALPEN módszer 

Felejtsd el a halogatást, köszöntsd az új barátodat, az ALPEN módszert!

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a módszer német eredetű – talán a nevéből, hangzásából már te is gyanítottad. Abban segít, hogy a napi teendőidet egy rendszer alapján könnyen és gyorsan tudjad összetenni a napod elején.

 

Az ALPEN egy akroníma, tehát a módszer leírása magában a névben is benne van, kezdőbetűkkel. Ezek egyben az egyes lépések is, amiket egymás után kell megtenned, hogy sikeresen tudjad alkalmazni. A módszer 10-15 percet vesz igénybe naponta, gyakorlottságtól függően!

 

Nézzük hát, hogy mi is az az ALPEN módszer! 

A

vagyis Aufgabe (mondtam, hogy német eredetű). A tevékenységeket kell ebben az első lépésben figyelembe venni! Bármi, ami a tervezett nappal kapcsolatos, írd össze! Nem szükséges semmilyen rendezési elv, csak szórd egybe az összes teendődet, amit el kell végezned!

L

vagyis Lange. Ha a tevékenységlistával megvagy, akkor a következő feladatod, hogy meghatározd az egyes feladatok mennyi időt fognak felemészteni! Levinni a szemetet? 5 perc! Bepakolni a mosógépbe? 3 perc! Olvasni? 1 óra! Mindennek legyen meg az időkerete!

P

vagyis Pufferzeit. Ha azon erőlködünk, hogy a napunk minden egyes pillanatát meg akarjuk tervezni, akkor egyrészt teljesen feszültek leszünk, másrészt körülbelül 20% csúszásban leszünk nap végére. Ezért érdemes – és kell is – minden tevékenységre “buffert”, plusz időt rászámolni! Te se hagyd ki ezt a lépést! Izgalmas a könyv, amit olvasol? Egy órát terveztél? Legyen inkább másfél!

E

vagyis Endscheidungen. Most ott tartasz, hogy van egy rakat tevékenységed, időkkel, de nem tudod még a sorrendet! Mi alapján fogod eldönteni, hogy mit fogsz csinálni és mit nem? Naná, hogy a fontosság! Jelöld meg magadnak a nagyon fontos feladatokat, amiket mindenképpen el kell végezned! Az összes az lett? Nem vagy egyedül! Nézd meg, hogy milyen feladatokat tudsz ledelegálni, és add is át ezeket! Ki akarod takarítani a házat holnap? Fél napod rámegy? Delegáld le egy takarítócégnek és máris van fél napod, amit az üzletedre fordíthatsz!

N

vagyis Nachkontrolle. A legizgalmasabb dolog az egész módszerben! A nap folyamán, amikor valamivel végzel, pipáld ki, satírozd át, tépd ki, mindegy! A lényeg, hogy lásd a haladást!

Egyszerűnek tűnik, igaz? Ajánlom is kipróbálásra mindenkinek, aki szeret elfelejteni feladatokat és este fejet csapkodni, hogy “húú, ezt se csináltam meg”!

Itt is megtalálsz: